домати-средно-ранни-и-късни-сортове.html" itemprop="url"> Домати-средно ранни и късни сортове

Жаклин-средно ранозрял, нискорастящ, директен сорт домати

Жаклин е средно ранозрял, нискорастящ, директен сорт домати. Стеблото е добре развито и силно облистено. Плодовете узряват без зелен пръстен и са гладки, непукливи, твърди с малка дръжчена ямичка, с тегло 75-80 г. Зреят дружно и се съхраняват добре. Плодовете на домати сорт Жаклин са подходящи за консервиране цели и за приготвяне на пюрета и сокове. Растенията са устойчиви на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум.

Идеал-индетерминантен, директен, средно ранен сорт домати

Идеал е индетерминантен, директен, средно ранен сорт домати. Традиционен за българското зеленчукопроизводство. С едри плодове 130-200 г, плоско-кръгли до кръгли, слабо ръбести, многокамерни, оранжево-червени на цвят, с приятен вкус. Използва се и за прясна консумация. Формира се върху опорна конструкция.

Трапезица-средноранен, детерминантен сорт домати

Трапезица е средноранен, детерминантен сорт домати. Предназначен за прясна консумация и преработка. Плодовете на домати сорт Трапезица са едри 160-170 г, кръгли , интензивно червени, гладки, без червен пръстен, с дебел перикарп. Отглежда се с разсад и безразсадно в двуредови ленти 110/50/25-30 см. Вегетационният период е 112-118 дни. Сортът Трапезица е устойчив на фузариум и вертицилиум.

Николина-средноранен сорт домати, подходящи и за късно полско производство

Сортът домати Николина е подходящ за средноранно и късно полско производство на домати. Български, едроплоден, детерминантен хибриден сорт, подходящ за безколово отглеждане. Има добре развито и жизнено стебло. Преди узряване доматите са светло зелени с едва забележим, разлят зелен пръстен около дръжката, който при узряване изчезва. Плодовете домати сорт Николина са плоско-кръгли, интензивно червени, гладки, плътни, непукливи. Средно тегло на плода 230-250 г с отличен вкус. Сортът Николина е устойчив на вертицилийно и фузарийно увяхване. Толерантен към кафявите листни петна.

Миляна-детерминантен, средно ранен сорт домати

Миляна е детерминантен, средно ранен сорт домати с добре развити растения. Плодовете са едри (150-200гр) кръгли, многокамерни, месести, плътни, интензивно червени. Около плодната дръжка има зелен пръстен, който при узрявяне изчезва. Плодовете на домати сорт Миляна са твърди с много добри вкусови качества и добра съхраняемост и устойчиви на транспортиране. Подходящ за прясна консумация, преработка и експорт. Сортът домати Миляна е устойчив на вертицилиум и фузариум. Използва се за средно ранно и късно производство на домати.

Бела-средноранозрял до ранозрял детерминантен директен сорт домати

Бела е средноранозрял до ранозрял детерминантен директен сорт домати. Растението е средно мощно, компактно. Плодовете са с овално-продълговата форма, без зелен пръстен, гладки, средно твърди, средно тегло - 60-65 грама, добре зачервяващи се и дружноузряващи. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум.

Елена-детерминантен хибриден сорт домати

Елена е детерминантен хибриден сорт домати, подходящ за безколово отглеждане на домати. Растенията са мощни, жизнени, с висок фотосинтетичен потенциал. Преди узряване доматите имат размазан зелен пръстен, който след узряване изчезва. Зрелите плодове на доматите от сорт Елена са равномерно интензивно червено оцветени, плоско-кръгли, гладки, непукливи с отличен вкус. Плодът на домати сорт Елена е твърд и устойчиви на транспортиране с тегло 220-240 г. При добра агротехника плодовете достигат до 300 г. Растенията имат повишена издръжливост на високи температури. Сортът е устойчив на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум. Сортът Елена е високо толерантен към алтернария, септориоза, антракноза

.

Опал-средноранозрял, индетерминантен, хибриден сорт домати

Опал е средноранозрял, индетерминантен, хибриден сорт домати. Плодовете преди узряване са със светло до средно зелена окраска, без зелен пръстен, при узряване - равномерно и интензивно червени, твърди, и непукливи. Средното тегло на плода е 160-180 грама, на богати почви до 200 грама и повече. В сравнение с другите сортове домати растенията на Опал по-дълго време запазват листната си маса и са по-издръжливи на високи температури. Сортът домати Опал е устойчив е на тютюнева мозайка, фузариум, вертицилиум и е високо толерантен на алтернария.

Руен-средно-ранен, хибриден сорт домати, полудерминантен

Руен е средно-ранен, хибриден сорт домати, полудерминантен. Плодовете на Руен са средно едри, кръгли, твърди с добра устойчивост на транспортиране, равномерно оцветени, без зелен пръстен. Подходящи за съхранение. Формира се едностъблено, на конструкция, образува 5-6 съцветия. Сортът домати Руен може да се отглежда и безколово.