Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Разсад от батати

Мероприятия в зеленчуковата градина.

Отглеждане на разсад от батати

Ако ви е омръзнало да

отглеждате картофи може да обърнете внимание на такъв кореноплод като батата. Бататът съдържа голямо количество полезни витамини, микроелементи, които са необходими за човека.
За да отгледате батати предварително трябва да произведете разсад. Избират се здрави клубени с тегло над 200 грама.

Клубените предварително можете да обеззаразите чрез потапяне в разтвор на меден сулфат. В началото на месец март те се нареждат върху слой от 8-10 см чист речен пясък, без да се допират един до друг. Покриват се с 4-5 см от същия пясък и се поливат обилно. Оптималната температура при производството на разсада е отначало около 30°С, а впоследствие - 21-24° С. Поливането става с хладка вода. Не трябва да се допуска понижение на температурата под 20°С. След 2-3 седмици се формират кълнове с нежни коренчета, които се отделят от майчините растения и се пикират на 5/5 см или 10х10 см в парници или лехи, покрити с полиетилен. От един коренов клубен се получават 20-30 растения.

Ако решите да не пикирате разсада, младите растения се отделят от клубените в деня на засаждането, но рътенето трябва да започне 20-30 дни по-късно. Издънките задължително се посипват с влажен пясък, за да се ускори развитието им. Разсадът е готов, когато достигне височина 15-20 см и 4-5 листа.

Засаждането на постоянно място на открито се извършва, след като почвата се затопли достатъчно - в средата на май. Разстоянието между и в редовете зависи от сорта и плодородието на почвата. Обикновено се засаждат на разстояния 75-100 см между редовете и 30-45 см в редовете, по едно растение в гнездо. Непосредствено след засаждането разсадът се полива. Грижите по време на вегетацията се състоят в редовна обработка на почвата и не много изобилни поливки. Почвообработките се преустановяват, след като растенията покрият повърхността в междуредията.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates