Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Какво е необходимо за зимно присаждане

В овощната градина. Какво е необходимо за зимна присадка?

Подготовката за зимно

присаждане започва от есента. Преди да замръзне почвата се изваждат добри 1-2 годишни семеначета или вегетативно размножени подложки.Те трябва да имат добра коренова система и дебелина на кореновата шийка не по-малко от 7 мм . Надземната част на подложката се съкращава до 20-30см.Така подготвените подложки оставете в подходящо помещение, където температурата не пада под 0-2°С . Поставете ги в щайга или кофа спресят пясък или торф. Подложките може да се оставят и навън, но трябва да са покрити с дебел слой торф за да се избегне измръзването на почвата.

За присаждане използвайте калеми от дръвчета от желания от вас сорт.Тях също трябва да подготвите в късната есен преди настъпването на мразовете. От короната на дърветата от дадения сорт отрежете добре развити едногодишни клончета с дължина 30-40 см , завържете ги във връзка и закачете етикет със сорта. Съхранявайте ги в помещение с температура 0-2°С. Основата на клонките се засипват до 1/3 с пресят влажен пясък.

До 3 -4 дни преди присаждането подложките се внасят в помещение с температура на въздуха 10-15°С . Поставете ги във влажен пясък или стърготини. После внимателно и добре измийте корените, отделете болните и измръзнали растения, като оставите само напълно здравите. Запазените за присаждането клонки се внасят в помещението до ден преди присаждането и се накисват във вода, за да се улесни прихващането. Непосредствено преди присаждането и подложката и присадката поставете на масата и покрийте с влажна кърпа.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates