Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Можем ли да добавяме стърготини в почвата за разсад

Мероприятия в зеленчуковата градина.

Можем ли да добавяме стърготини в почвата за разсад?

Сега, в магазините за

отглеждане на разсад, се продават много обогатени с хранителни вещества почви, готови за употреба. Дървесните търготини са компонент, който не е популярен в отглеждането на разсад на цветя и градина култури. Но използването им е напълно приемливо. Стърготините ще дадат на почвата рохкавост и лекота. По-специалноте работят добре в почвени смеси с високо съдържание на гъста растителна или глинеста почва.
Свойствата на стърготините варират в зависимост от това дали те са от твърда дървесина или от иглолистна дървесина. При подготовката на почвените смеси предпочитайте твърдите стърготини. За разлика от иглолистните, те не съдържат остатъци от смола. Смолата спомага за забавяне на възпроизвеждането на полезни бактерии, а те участват в преработката на органични вещества в налични съединения за растенията.

Не добавяйте свежи стърготини в почвата, защото растенията ще изпитват дълго време недостиг на азот. Това се дължи на факта, че микроорганизмите, участващи в разлагането на дървените стърготини първоначално консумират азот, а той е нужен и се изисква от растенията. За да се предотврати това, преди да добавите дървени стърготини към почвената смес, обогатете ги с торове. За да направите това, в 1 кг дървени стърготини, добавете 20 г амониев сулфат или 15 г амониев нитрат.
След компостирането, дървените стърготини ще се превърнат в най-важния компонент на почвената смес. Един от ефективните методи е компостирането на дървени стърготини в комбинация с други ценни материали. Например тор. Овлажнявайте стърготини с амониев нитрат или разтвор на карбамид в размер на 1 чаша на кофа вода. Така те бързо се разлагат. След това трябва да бъдат добре смесени и покрити с черен полиетиленов филм. Месец по-късно, след нагряване на стърготините до 50 градуса, се добавя тор в съотношение 1:1.
За да се активира активността на микроорганизмите и да се съкрати процедурата на зреене на компоста, е необходимо да се смесва седмично и периодично да се залива с отвара от билки от коприва, валериана, черен оман и др.
След месец почвените бактерии ще са преработили дървесните стърготини в отличен хумус. Сега вече този субстрат е готов да се добави към почвената смес, за да отгледате добър разсад от цветни и градински култури.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates