Майораната (Majorana hortensis Moench) e едногодишно растение, което се отглежда в зеленчукопроизводството.

Maiorana_1Стъблото и е разклонено, високо 20-50 см, изправено, като в основата е вдървесиняло. Листата на майораната са дребни - дълги 1,2-2 см, продълговато яйцевидни, целокрайни. Семената са светлокафяви и много малки.

Свежите или изсушените листа и младите разклонения на майораната се използват като подправка на супи, салати, колбаси и др. Миризмата на майораната е специфична и приятна. Тя съдържа доста рутин (127 мг %), витамин С и каротин.

В млада възраст майораната е чувствителна даже на слаби понижения на температурата под 0°С, тъй като е топлолюбива култура, която е взискателна е към светлината, влажността и плодородието на почвата.

От майораната са разпространени само местни форми, защото няма селекционирани сортове.

Майораната се отглежда, чрез директна сеитба на открито в по-южните райони, а в по-северните - чрез разсад.

Засяването на открито място става през април, когато времето се позатопли, на редове с междуредово разстояние 25-30 см. На 1 дка се засяват 0,4-0,5 кг семена. Най-добре е семената да се покрият с тънък слой пресят разложен оборски тор, който се притъпква леко.

Семената на майораната се сеят през март За производство на разсад в парник или оранжерия, като за 1 дка са необходими 30-40 г. Семената са дребни, не бива да се покриват с почва, а се притъпкват с дъска. Разсаждането на майораната се извършва през май, на разстояние 25-30 см между редовете и 10 см в редовете.

Разсад майорана за разсаждане през юли може да се отглежда в студен парник при засяване през май.

През вегетацията на и се извършват обичайните грижи. Посевите , засети направо на място, се прореждат на междуредово разстояние 10-15 см. Майораната се тори с амониева селитра след първото прибиране.

Майораната се прибира 1-2 пъти. При първото прибиране на майорана растенията се орязват 6-7 см над почвената повърхност и тази манипулация се прави преди цъфтежа. Отрязаните растения се връзват на снопчета. За сушене се поставят на проветриво, сенчесто място.