Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Отглеждане на арония

Отглеждане на арония

Арония
Арония

Арония-Aronia melanocarpa, род Sorbus, подрод Aronia на семейство Розоцветни (Rosaceae). Аронията е ново растение за нашата страна. Родината му е северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък има доста голям интерес към нея. Добивите от един храст варират от 4-12 кг, но могат да достигнат и 15 кг. Аронията представлява компактен храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра,с лъскави, не назъбени листа,които през есента стават оранжевочервени.В първите 3-4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 метра в диаметър.Цветовете са събрани по 15-20 сравнително збити съцветия. Цъфтежът започва около средата на м.май и продължава 8-10 дни Плодовете му са дребни синьо-черни зрънца (колкото плода на глог)които по форма наподобяват миниатюрни ябълки.По-едри са,по-тръпчиви,по-твърди и по-кисели от тези на касиса.След беритба тръпчивостта им намалява.

Плодовете на аронията съдържат много витамини – Р-2 200-3000 мг%, С-60-70 мг%, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар.

По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.Препоръчва се за лечение на атеросклероза,високо кръвно налягане,диабет,при нарушение на нервната система и мн.др. Аронията вирее добре на най – различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получаваме редовно добри реколти, трябва да я отглеждаме на добре напоени, леки и пропускливи почви.

Най- подходящи за нея са песъчливо – глинестите и горските почви. Аронията е светлолюбива и много взискателна към температурата растение. Ако почвата е кисела, трябва да се внесе варовик.Издържа до минус 30-32 градуса.Добре се развива в предпланинските области с надморска височина 1 000-1200 м.и където сумата на валежите е по – висока, а и атмосферната влажност е повече. Климатичните условия у нас са подходящи за отглеждането на аронията и за получаване на добри реколти. Поради късният цъфтеж, за нея не са опасни късните пролетни застудявания, които често съсипват овощната реколта.

Разстояние на засаждане на аронията

Оптималната схема на засаждане е от 2 до 2,5 метра в редовете и от 3 до 3,5 метра между редовете. След садене фиданките се съкращават на около 60-70 см. През следващите години (ежегодно) се оставят по 4-6 издънки,равномерно разположени.Едногодишните леторасти не се изрязват за да не се сгъсти прекомерно храста.В добре оформен храст трябва да има 25-30 основни издънки,който са на различна възраст-1-2-3-4-5 и 6 годишни.През следващите години резитбата се изразява в премахването на счупените, сгъстяващите храста, слабите и 6-годишните. Средният добив от декар е около 800 - 1000 кг.

ДОСЕГА НЕ СА УСТАНОВЕНИ НЕПРИЯТЕЛИ И БОЛЕСТИ НАПАДАЩИ АРОНИЯТА!

Това я прави много ценен овощен вид,за което отглеждане не се изисква влагането на много средства.Aronia melanocarpa, Aronia, , Арония


Източник: Овощен разсадник ЕЛИТ

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates