Полезна информация за земеделските култури.Короядите повреждат отслабени дръвчета.

 

Короядите повреждат отслабени дръвчета

Короядите са малки бръмбари с късо тяло с дължина до 4 мм. Ларвите също са с малки размери - до 4 мм.

И бръмарите, и ларвите се хранят с жива тъкан и сокове на дърветата. Ларвите водят скрит начин на живот и прогризват под кората ходове, в които зимуват и какавидират.

Корояди нападат предимно отслабени и болни дървета, които имат в кората рани, цепнатини, процепи, повреди от мразове и т.н.

Борбата с короядите в овощните градини е много трудна. Препоръчително е да се вземат профилактични мерки, които са насочени за отглеждане на здрави и силни дървета - добра агротехника, торене, подхранване, поливане, резитба и др.

Да не се допуска заселване

Важно е да се предприемат допълнителни мерки срещу короядите в овощната градина. За целта не трябва да се допускат рани, цепнатини, измръзване и др. Това се постига чрез: замазване на раните по стъблото и дебелите клони с овощарска замазка за предотвратяване на възможността за снасяне на яйца от бръмбарите, варосване на стъблото преди зимата за предпазване на дърветата от образуване на рани от измръзване, в които короядите снасят яйца.

Може да се направи и химична борба. Тя трябва да се проведе срещу излизащите възрастни - края на май - началото на юни и края на юли - началото на август. За всяко поколение са необходими по две пръскания през 15-20 дни. Може да се използват контактни инсектициди, като дозите се завишават, например Би-58 - 20 мл и др. В ходовете може да се поставят и тампони, напоени с препарата. Прави се в най-топлите часове на деня, а след това ходовете се затворят с овощарска замазка.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер