Технологии за отглеждане на зеленчуци.Време е да направите домашните разсади.

 

Време е да направите домашните разсади

 

Качествени семена

За да си гарантирате едно успешно производство на разсад, трябва да си осигурите качествени семена. На пазара се предлагат много и различни семена, които са както от българската, така и от чуждата селекция.

По-добре е да си купите семена от специализирани магазини, където се гарантира качеството на продуктите.

Със сигурност някои градинари са си оставили семена, които са добити от зеленчуците в градината. Тях е препоръчително да проверите за кълняемост и да обеззаразите преди сеитбата с подходящи рз-продукти.

Торопочвена смес

Почвата, в която се засяват семената, е много важна както за покълването на семената, така и за добрия растеж и развитие на младите растения.

Тя трябва да е фина и приготвена от различни съставки. За торопочвената смес се използват градинска почва, прегорял оборски тор, компост, торф, чист речен пясък и др. Препоръчително е почвата от градината предварително да се обеззарази, тъй като в нея може да има зарази от болести или неприятели.

Съдове

В домашни условия може да засеете семената както в отделни саксийки, така и в сандъчета. Разбира се, по-удобно е младите растения да се развиват в самостоятелни съдове, тъй като така не се конкурират за храна и вода. Освен това при разсаждането не страдат и се прихващат по-лесно.

Ако направите гъст разсад, по-късно трябва да проредите растенията, за да могат да нарастват по-добре.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер