Технологии за отглеждане на зеленчуци.Почвата е от решаващо значение за разсада.

 

Почвата е от решаващо значение за разсада

 

Успехът при разсадите зависи много от състава на почвата, в която ще израснат младите растения. Погрешно е да се смята, че щом са малки, нямат нужда от много хранителни вещества. Изключително важно е хранителните вещества да са в лесно усвоима форма и почвената среда да създава условия за тяхното усвояване.

Добрата почвена смес е тази, която съдържа всичките хранителни елементи и осигурява правилен воден и въздушен режим. Това се постига чрез направата на богата и порьозна торопочвена смес.

Как да направите сместа

Тя може а бъде приготвена от равни по обем части (1:1) - прегорял оборски тор и почва. Почвата не бива да се взема от градината, защото съдържа причинителите на болести по зеленчуците.

Ако тя е тежка, глинеста, трябва да се добави и чист речен, не много ситен, пясък. Тогава съотношението в смеската може да бъде 1:1:1.

Ако почвата е бедна, оборският тор може да се увеличи до съотношение 2:1:1.

Освен това към 1 куб. метър торопочвена смес може да добавите 1,2 кг суперфосфат, 0,6 кг калиев сулфат и 0,4 кг амониева селитра.

Така приготвената смес се разстила в парника, лехата или в сандъчетата на пласт, дебел 15 см и можете да пристъпите към сеитба.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер