Технологии за отглеждане на зеленчуци.С кои химикали да се обработват.

 

С кои химикали да се обработват 

Вирусните

болести са едни от най-опасните за всички културни растения. И ако при бактериалните и гъбните болести по време на вегетацията също могат да се вземат мерки и растенията да се предпазват и лекуват като се третират с химични препарати, при вирусните - това не може да се прави.

Ако сега не се вземат превантивни мерки и по-късно растенията се разболеят, те не могат да се лекуват, а това ще доведе до по-ниски и некачествени добиви, а понякога и до загиване на растенията.

За обезвирусяване на зеленчуковите семена при доматите и пипера се използва кислородна вода (перхидрол), която може да си купите от хуманитарните аптеки. Тя се продава като 3%-ов разтвор, който се разрежда допълнително с вода в съотношение 1:10 (в 1 литър вода се сипват 100 мл кислородна вода).

В този разтвор семената на пипера престояват 20-25 минути, а на доматите 25-30 минути. След това се прави задължително промиване на семената с течаща вода в продължение на 30 минути, като се поставят в цедка или тензух под слаба струя вода от чешмата. След промиването семената се просушават.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер