Error in function loadImage: The image could not be loaded.

Error in function : The original image has not been loaded.

Error in function saveImage: There is no processed image to save.

Технологии за отглеждане на зеленчуци.Може да се използват и някои фунгициди.

 

Може да се използват и някои <strong class=фунгициди" width="400" height="300" />

 

За да бъдат семената предпазени от повърхностни патогени, както и от такива , които се намират в почвата, е за предпочитане те да се обеззаразят и с подходящ фунгицид.

За целта може да се използва препаратът тирам в концентрация 0,3%. Или казано по-просто за 1 литър вода са необходими 3 грама от препарата. Семената престояват в разтвора около 30 минути, след което не се промиват, а се просушават.

Това обеззаразяване може да се извърши и по полумокър начин, като препаратът се напраши върху семената и след това те леко се навлажняват, за да може той да полепне. След това третираните семената също се просушават.

Вместо тирам може да се ползват други фунгициди, като например премис. Разтворът от него за потапяне на семената трябва да бъде в концентрация 0,08%, т. е. на 1 литър вода се слага 0,8 мл - по-малко от 1 мл. Процедурата по принцип е същата.

За да не се допусне преждевременно прорастване на семената от недобро просушаване, се препоръчва тяхното обеззаразяване да се прави малко преди сеитбата.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник: Български фермер