Полезна информация за лозята.Вкореняване на резници със стратификация.

Вкореняване на резници със стратификация

Кога е добър момент да започнете вкоренявате на лозовите резници, приготвени или купени през есента? Как да го направите? Читатели ни питат как могат да постигнат стратификация на резниците най-добре.

Продължаваме темата по ваша молба.

ОТГОВОР:

След като извадите резниците оттам, където са съхранявани /това, разбира се, трябва да започне по-рано от март/, първо ги проверете.

Заостряме вниманието ви: резници с кафеникави очи и потъмняла дървесина е най-добре да изхвърлите.

След това ги промийте в слаб разтвор на калиев перманганат и ги сложете поне за 12 часа във вода със стайна температура.

Подготовка за вкореняване

Първо имат нужда да се освежат. Долният край се опреснява с остър нож скосено. Диаметърът на горния край трябва да бъде най-малко 0,5 сантиметра. Оставят се на върха 2 пъпки. Останалите очи се отстраняват.

За по-добро вкореняване под ниските междувъзлия се правят много плитки вдлъбнатини от двете страни с много остро острие. След тази операция резниците се поставят за т.нар. стратификация - в домашни условия това може да стане в полиетиленови торби

Трябва да са хлабаво завързани. Изисква се температура 22-25 градуса и добро осветление. В рамките на две до три седмици трябва да ги наблюдавате, контролирате и поддържате нормалната влажност и циркулация на въздуха.

След 17-20 дни по долните краища на резниците се появява сиво-бяло петнънце с точка, нещо като мазол - това е началото на корените.

След това започва появата и на млади бели корени. Когато тяхната дължина е станала 5-6 см, може да се прехвърлят в цилиндричен съд с диаметър 8-10 см и височина 25-35 см - при процедурата се внимава да не се повредят нежните корени.

Самото вкореняване може да протече в голям буркан. Трябва да се сложи слой почва 8-10 см. Внимателно се поставя резникът, дозасипва се с пръхкава почва. Полива се внимателно с вода със стайна температура.

На всеки 15 дни е добре да се подхранват с разтвор на амониев нитрат (20 г на 10 л вода) или разтвор на ферментирал птичи тор.

Добри резултати дава торенето им с микроелементи: манган - 500 мг на 1 литър вода, и бор - 0,2 мг на 1 литър вода.

Държат се на перваза на прозореца например - при южно изложение и стайна температура.

Засаждат се на постоянно място на открито, след като отминат пролетните студове, но преди това - на сянка за 5-7 дни.

Ако всичко е направено сръчно и по правилата, ще започнат да плододават на втората година.

ЗАБЕЛЕЖКА: При професионални условия за стратификация на резниците се използват помещения, наречени стратификални - с контролиране на отоплението, влагата и достъпа на свеж въздух.

Резниците се нареждат в сандъци с влагозадържащ субстрат - горски мъх, дървени стърготини от бор, ела, топола, върба, а между тях - влажни стърготини.

За да не се получи загниване на тъканите, в мястото на присаждането се използва парафин, с който се намазва мястото на спойката.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури и лозя:
Източник:Български фермер