Полезна информация за лозята.Подгответе пръчките по специален начин.

Подгответе пръчките по специален начин

Преди операцията резниците се топят в разтопен парафин и се оставят за 2-3 дни потопени две-трети от тях във вода.

За по-добро вкореняване могат да се използват стимуланти, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини, или да се приготвят от стопанина.

За това не сте чували...

Добър стимулант е сокът от алое, който се разрежда с вода в съотношение 1 част алое и 2 части вода, в която смес резниците трябва да престоят един ден.

Може да се разтвори една супена лъжица мед (не повече) в кофа с вода.

Една хитрина, която също не знаете

Направете нежни драскотини в долната част на 2-3 см над долното око, които повърхностни наранявания предизвикват активност на клетките и стимулират по-бързото образуване на корени.

На мястото за засаждане се изсипва една шепа трици, слагат се няколко издънки и се напълва с пръст - отгоре се оставят само първите две пъпки. След това трябва да се полее и да се изсипят още малко стърготини и слаб разтвор на калиев перманганат за по-добра дезинфекция.

Къде да ги поставите

Много важно е да се намери подходящото място, което да е с оптимални температурни условия - в долният пласт температурата да е близка до 22-25 градуса, а въздухът отгоре да се затопля с 5-7 градуса по-малко.

Например - на перваза на прозореца, под който затопля радиатор, а отгоре чрез прозореца се проветрява.

Постоянно трябва да се поддържа влажността на стърготините - да се добавя вода отвреме на време. Така скоро ще има наченки на корени на резниците - всъщност след три седмици, може да се провери дали има корени. Бутилката, ако сте я използвали за контейнер, трябва да бъде внимателно изрязана и премахната.

Тези, резници които са добре вкоренени могат да се извадят, а останалите да се вмъкнат обратно в средата - отново изпълнена с дървени стърготини и отново при същите условия. Вкоренените издънки трябва да пуснат зелени листенца.

Идея: Могат да се сложат в стара кофа със смес от хумус и пясък. По-добре е да използвате речен пясък на дъното за дренаж - лозата не обича застояла вода, за да пусне корените си, те се появяват от най-ниския възел.

Когато последната слана е прескочена, можете да ги засадите

Преди това кофата с резници поставете на открито и на сянка, за да привикнат постепенно със светлината и външния климат. Разсадът да стой час-два навън - при пряка слънчева светлина, за предпочитане сутрин или вечер.

Това закаляване да продължи най-малко една седмица

Засаденият разсад може да вегетира в периода от средата на май до средата на юни. Постоянното място за засаждане да е такова, че да има слънце, възможности за напояване и отводняване, и да няма тежки студове, ветрове и течения.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури и лозя:
Източник:Български фермер