Полезна информация за лозята.От старата пералня - казан от алпака.

От старата пералня - казан от алпака

На село

много хора и днес си правят сами казаните за ракия - най-популярният и най-евтиният вариант е те да се измайсторят от перални, но лулата и охладителят да са от медна тръба.

Една полезна хитрина

Не всеки кожух от стара пералня ще стане за домашен казан. Според майсторите е подходящ само този, на който не се залепва магнит.

Т.е. трябва да се подбере истинска алпака, защото тя е устойчива и на корозия.

Между другото, в много от обявите за покупка на казани на по-достъпна цена пише, че домашните майстори търсят именно меден казан или неръждавейка.

Защо магнитът не бива да се залепва за материала

Според металознанието неръждаемите стомани са два вида. В зависимост от съдържанието на хром, никел, манган едните са немагнитни, а другите са феритни или иначе казано магнитни - те по-често се напукват по шева при заваряване или дирктно нагряване.

Има майстори, които твърдят, че разликата между двете не е фатална, но други държат да спазят това правило, за да не се налага да кърпят.

Ако използвате старата пералня и тя е алпака - става за варене на ракия.

Може да се използва голям варел, в който да се постави казанът - първо се премахва дъното му, от вътрешната страна варелът се огражда с тухли на височина педя и нещо, върху които да стъпи казанът.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури и лозя:
Източник:Български фермер