Технологии за отглеждане на зеленчуци.До покълнването трябва да е по-топло.

 

До покълнването трябва да е по-топло

 

Топлината е определящ фактор за покълнването на семената и развитието на растенията в началния етап. Когато тя е в оптималните параметри, в растителния организъм процесите протичат нормално и той се развива правилно.

Най-благоприятната температура, за да поникнат семената на зеленчуците, е около 25 градуса. След като младите поници се покажат над почвената повърхност и започнат да нарастват, температурата трябва се понижи с 4-5 градуса.

Това е особено критичен момент за зеленчуковия разсад, казват специалистите.

Ако температурата непосредствено след като поникнат семената е висока, особено при недостатъчна светлина, се засилва дишането. За този процес се изразходват голяма част от хранителните вещества на семената, и развитието на кореновата система изостава, а кълновете се изнежват.

За успешното покълнване на семената влагата също играе съществена роля. Тук майсторлъкът е от особено значение, тъй като трябва да се налучка златната среда.

Ако почвата е прекалено влажна, семената могат да изгният. А когато е сухо, се забавя покълнването, както и времето за производство на разсад.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер