Полезна информация за земеделските култури. Дидимела поразява малиновото насаждение.

 

Дидимела поразява малиновото насаждение

 

Въпрос:

“Пише ви Андрей Тутовски, пенсионер, на 81 години, агроном, с 41-годишен стаж по професията. Абониран съм за "Хоби фермер" - чета и го препрочитам. Той е моята настолна книга.

Посъветвайте ме кои препарати да използвам срещу дидимелата по малината, тъй като всяка година имам проблем с тази опасна болест.”

Отговор:

Като дългогодишен агроном г-н Тутовски безпроблемно е разпознал най-опасната болест по малината. В писмото си той ни описва точно симптомите, които се проявяват по растенията.

Мерките за ограничаване на тази болест са следните: при засаждане на нови растения да се използва здрав посадъчен материал и устойчиви сортове; да се извършва резитба за премахване на заразените леторасли; да се прави зимно пръскане с 2%-ов бордолезов разтвор; през вегетацията при поява на летораслите се провеждат профилактични третирания, а по-късно - лечебни с фунгициди за ограничаване на развитието на болестта.

Първото пръскане се извършва, когато летораслите достигнат 15-20 см, а второто и третото - през 8-10 дни. Могат да се използват медни средства и техните производни - топсин М 70 ВДГ, купроцин супер М, шампион, фунгоран, дитан М-45 ВП.

При установена зараза преди цъфтеж и след беритба на малините, трябва да се третира двукратно със системни фунгициди. Подходящи са топаз 100ЕК - 5 г, скор 250ЕК - 2 мл и др. Посочените дози са за 10 литра вода.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник:Български фермер