Технологии за отглеждане на зеленчуци. Разсаждането на доматите продължава.

Почти до края на месеца продължава разсаждането на домати, пипер, патладжан.

 

Средата на месец май е подходяща за директна сеитба на краставици, тиквички, а в по-хладните райони това се прави и до по-късно.

Градинарите, които още не са засели подправки от семена - копър, магданоз, листна целина, могат да го направят.

Не пропускайте да направите и една леха с многогодишни видове - салвия, розмарин, мащерка, дeвисил, мента, джоджен и др.

В края на май се засява бамята. Тя е много топлолюбиво растение. Времето на сеитба съвпада с цъфтежа на акацията. Семената се засяват на разстояние 8-10 см в реда и 70-80 см междуредово. Окопава се 2-3 пъти и се полива редовно. Бере се всеки ден. Дължината на чушките трябва да бъде 3-5 см.

Продължава сеитбата на главестото зеле за късното производство. Разсадът се полива редовно и се плеви. Разсажда се на разстояние 60 см. Трябва да се пръска редовно срещу зелеви неприятели.

Сеитбата на цветното зеле започва в края на май и продължава до началото на юни. Растенията се разсаждат през първата половина на юли на разстояние 60 на 40 см.

Морковите може да се сеят от март до средата на юни. Сее се разпръснато или в плитки браздички. Поникват бавно и трябва да се плевят. Когато няма валежи, се поливат през 10-15 дни.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер