Полезна информация за земеделските култури.Боровинката вече не е екзотика. 

Съвременната боровинка е култивирана едва в началото на миналия век. Дотогава е могла да се намери само в диво състояние. Боровинката се отглежда не само защото плодовете й са много вкусните и сочни, но заради красивите бели цветове и червеникавите листа, които могат да украсят всяка градина.

Има три основни типа боровинки: високостъблена американска боровинка, ниска и хибридна полувисока. У нас има подходящи условия за развитие, като най-често се отглежда високата. Най-добре вирее на надморска височина между 800 и 1 200 м. Подходящ индикатор е прасковата - ако става да се отглежда, може и боровинка.

Боровинките съдържат антиоксиданти, фибри и витамин А. Известно е, че понижават холестерола поради високото си съдържание на пектин. В плодовете й е открит и антиоксидантът ellagic acid, който се среща в плодовете и зеленчуците и който в лабораторни експерименти е показал забавящ ефект върху ракови образувания, предизвикани от химични вещества.

Взискателна е към почвата

Боровинките са взискателни към почвата. Те предпочитат кисела среда (pH да бъде между 4 и 5,5), освен това почвата да е богата на хранителни вещества и добре дренирана.

Растенията се засаждат рано през пролетта. Препоръчително е да се използва посадъчен материал, отгледан в разсадник. Може да се размножава и чрез резници, които са от растения между една и три години.

Засаждане:

Изкопайте ямки с размери 50 см дълбочина и 45 см широчина.

Растенията се засаждат на 1,5 м едно от друго.

Задължително е да притъпчете, полеете и насипете още почва около стъблото.

Важно!

Добре е да мулчирате почвата, за да запазите плитките корени на боровинката влажни, което е особено важно. За целта след засаждане върху почвената повърхност се насипват 5-10 см слой дървени стърготини, талаш или борови иглички.

Храстите се режат, за да плододават 

През първите три години след засаждането няма нужда да правите резитба на храстите. След това, за да стимулирате растежа на нови плодоносни клонки, трябва да ги режете.

Резитбата се прави към края на зимата, но задължително преди да е почнала вегетацията на растенията.

Високостъблената боровинка се реже повече. Премахват се всички клонки, които са по-стари от шест години, докосват се до земята, растат навътре, както и изсъхналите или счупените.

При нискостъблените видове клоните почти се стелят над почвената повърхност.

Специалистите препоръчват да не се допуска растението да дава плод през първите две години. Махайте цветовете, за да се стимулира растежа и да се заздравят корените.

Ключ към успеха е да засадите различни видове заедно, за да се опрашват взаимно.

Желателно е да си купите мрежа, с която да покриете храстите през лятото. Птиците много харесват боровинки и има опасност да ги изядат преди вас.

Боровинките зреят през юли, но храстите ще имат плодове до първия мраз. Плодовете са готови за беритба, когато могат много лесно да се откъснат. Освен това трябва да имат сивкаво покритие и да са с наситен син цвят. Ако има дори мъничко червено по тях, значи още не са готови.

Мийте боровинките, когато ви потрябват. Охладете ги възможно най-бързо, след като ги оберете или ги използвайте веднага за консумация или преработка. Можете и да ги замразите.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури: