Технологии за отглеждане на зеленчуци.Основни грижи за младите домати.

 

Основни грижи за младите домати 

Грижите

за доматите по време на вегетацията са редовно окопаване, поливане и подхранване. В зависимост от сорта се прави и няколкократно колтучене.

Торенето се извършва поне два пъти по време на вегетацията. Препоръчително е растенията да се третират и с листен тор. Воденето на редовна борба с основните болести и неприятели по културата е важно условие за получаване на качествена продукция.

В началото след прихващането и окопаването на растенията се извършва третиране с купроцин супер М - 0,2% (20 г за 10 л вода) нуреле Д - 0,02% (2 мл за 10 л вода) - за предпазване на растенията от гъбни болести и листни въшки, които са преносители на вирусни инфекции. След две - три седмици е необходимо това пръскане да се повтори.

През вегетацията трябва да се следи за появата на първите признаци по листата на доматите от мана и алтернария и да се проведе третиране с един от следните препарати: ридомил голд, шампион, дитан М-45 и др. При нужда може да се прибави, карате, децис, вазтак или друг инсектицид - срещу неприятелите.

Ако времето е много дъждовно, индетерминантните (високите) и детерминантните (безколовите) домати, трябва да се третират и срещу сиво гниене с топсин М 70ВДГ - 0,1% (10 г за 10 л вода).


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер