кайсиите-край-пловдив-съхнат-мистериозно.html" itemprop="url"> Кайсиите край Пловдив съхнат мистериозно

Полезна информация за земеделските култури. Кайсиите край Пловдив мистериозно съхнат.

 

Кайсиите край Пловдив мистериозно съхнат

 

Кайсиите в Пловдивско съхнат, а причината за загубата им остава неясна. „Загубихме вече около 40% от дръвчетата“, обясни Стефанка Цонева, която има 14 декара градина с различни сортове. Проблемът е при всички в района, които отглеждат плодния вид.

Агрономи по растителна защита, научни работници и дългогодишни производители на кайсии от района на Силистра и Тутракан правят различни предположения и дават съвети. „Всичко изпълняваме, даже и пирони в земята сме забивали, макар че редовно осигуряваме желязо на дърветата и те са добре запасени“, разказва Цонева.

Един от експертите бил сигурен, че съхненето се дължи на майски бръмбар, който се хранел с корените на фиданките. Затова по капковата система на градината пуснали съответния препарат, който да унищожи вредителя. Това обаче не помогнало, дърветата продължили да умират.

Друг специалист обяснил , че подпочвените води вероятно са високи, а кайсията не понася прекомерна влага. Стефанка Цонева обаче е сигурна, че те са на под 6 м от земната повърхност.

Следващият агроном смятал, че посадъчният материал е бил заразен. „Само че защо тогава не умират всички дървета и защо проблемът е същият и при колеги, които са закупили фиданки от други разсадници“, пита стопанката. Нейните кайсии са върху бадемова подложка и тя понякога се пита дали не е било по-добре да избере разсад върху подложка от слива. „В двора на вилата ни има 40-годишно кайсиево дърво, което не спира да ражда и не боледува. То е присадено върху слива“, обясни Цонева.

„Когато се изчерпат версиите за вероятните причини, експертите казват: Почвата не е подходяща за кайсии. И кръгът се затваря“, обезсърчено довърши тя.

От 660 дръвчета в 5-годишната градина досега са подменени над 300.

Изсъхването става през есента. Изведнъж дървото започва да свива листата си и на следващата пролет се вижда, че е загинало.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури: