Полезна информация за земеделските култури. Летни резитби при овощните дръвчета.

 

Летни резитби при овощните дръвчета

През лятото се провеждат няколко прочистващи операции при овощните дръвчета. Най-рано се прави филизене. То се състои в премахване на младите леторасти, които се наричат филизи. Извършва се, когато дължината им е около 5-6 см. С тази операция се премахват леторасти, израстващи на неподходящи места в короната или пречещи на развитието на леторасти.

Пензирането представлява премахване на растежния връх на силно растящи леторасти, заедно с последните му 2-3 листенца. Целта е да се прекрати растежът и силата да се пренасочи към ускоряване на съзряването и образуването на плодни пъпки върху летораста. Важно е тази операция да се извърши до края на юни, когато е периодът на засилен растеж.

Резитба на зелено е отстраняването на отделни силни леторасти с цел просветляване на короната. Така се създават условия за по-добро изрязване на плодните клончета и подобряване на качеството на плодовете, намиращи се във вътрешността на короната.

За по-добро оформяне на короната може да се приложи и отклоняване на зелените леторасти, като те се прикрепят или привържат, за да се насочат в желаната посока за развитие.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник:Български фермер