Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Арония(Aronia melanocarpa Elliot) - плодът е извор на здраве

AroniaРодината на аронията(Aronia melanocarpa Elliot) е Северна Америка.

По-късно се пренася в Европа. Аронията(Aronia melanocarpa Elliot) не е взискателна към температурата и издържа зимни студове до минус 30 градуса. Посадъчен материал се предлага в ИПЗ - Троян и института по овощарство - Пловдив. Аронията(Aronia melanocarpa Elliot) може да се размножава, чрез издънки или с вкореняване на резници от стари насаждения.

Храстът е висок 2-2.5 м с лъскави тъмнозелени листа, които през есента стават оранжевочервени. Аронията(Aronia melanocarpa Elliot) може да се използва за създаването на живи огради и крайпътни насаждения, за озеленяване на промишлени предприятия, тъй като е много устойчива на замърсена атмосфера.

 

Плодовете на аронията(Aronia melanocarpa Elliot) са по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса.

След беритбата тръпчивостта им постепенно намалява. Сокът от аронията се отличава с по-добри вкусови и лечебни качества. Съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и глюкоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р -до 3000 мг%, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове. Биологичноактивните вещества се запазват и след преработката по технологията, разработена във ВИХВП - Пловдив. Сокът от арония(Aronia melanocarpa Elliot) е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на растението понижава кръвното налягане.

От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади. На българския пазар се предлага концентриран сироп от арония(Aronia melanocarpa Elliot). Разреден с вода 1:13, той е подходящ за всяка възраст и болест.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates