Отглеждане на разсад.Разсад карамфил.

 

За производство на открито

 

Сортовете Гренадин и Шабо се размножават чрез семена" href="http://www.agro-consultant.net/zemedelie/semena-i-posadachen-material.html">семена, а българските сортове чрез резници подобно на оранжерийните сортове. Гренадин се засява през април май

на открити лехи, а Шабо през ноември или януари – февруари в полутопли парници в редове 4 х 2.5 см. при сеитбена норма 3,5 гр/кв. м. при сеитба през ноември качеството и студоустойчивостта на разсада са по-високи и се ускорява разсаждането му.
се отглежда без пикиране. Полива се умерено количество водаПлеви се и междуредията се разкопават през 15 – 20 дни. При поява на 3-ти 4-ти същински лист се подхранва с разтвор от минерални торове – амониева селитра 17 гр. , калиев сулфат 12 гр., суперфосват 8гр. , Полива се с 3 л. на кв.м. парникова площ. Вечер парниците се завиват с рогозки. Около 2 седмици преди разсаждането, разсадът се закалява чрез свалянето на парниковите рамки и ограничаване на поливките.

Оранжерийно производство

Оранжерийните сортове карамфил се размножават чрез вкореняване на резници, които се получават от майчините растения, свободни от вирусни и гъбични заболявания. Резниците се вкореняват в чист перлит на стелажи в специални размножителни оранжерии, като температурата на перлита  трябва да е 22 – 25° С и на въздуха 15 – 16° С. За да се вкоренят по-добре, резниците се третират със стимулатора ризопон В и се поставят в перлита на дълбочина 1.5 – 2 см по 5-600 на кв.м.   Оросяват се често, но умерено, за да се поддържа постоянно влага по листата им без да се задържа излишно в перлита. Вкореняват се за 25-30 дни.