Отглеждане на земеделски култури.Всичко за отглеждането на ягода. Сортове.

Ягодата е най широко застъпения плод в домашните градини. Това се дължи на голямата й приспособимост към почвените и климатичните условия, ранното узряване на плодовете, привлекателната им външност и ценните им хранителни свойства. Те съдържат 10 мг % витамин C, до 10 % захари, до 1,2 % киселини и минерални соли на калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и др. Препоръчват се за консумация при бъбречни чернодробни, жлъчни и някой други заболявания. Ягодовите плодове се преработват в конфитюри, компоти, сладка, мармалади. вина и др. Ягодата може да се отглежда и в отоплявани култивационни помещения, а също така и в пластмасови слънчеви оранжерии и тунели,в които плодовете узряват значително по-рано. Освен това тя понася до известна степен засенчване и може да се отглежда като подкултура в овощните градини. Добив при добри грижи от 1 дка ягодово насаждение се получават 1000 1500 кг плодове.

Биологични и ботанически особености

Студоустойчивостта на ягодата е незадоволителна. При безснежни зими, когато температурите се понижат под -15°С тя измръзва. Поради това откритите и ветровитите места. където не се задържа достатъчно снежна покривка са неподходящи за нейното отглеждане. Ягодата цъфти сравнително късно, но въпреки това пролетннте застудявания понякога повреждат най-рано развитите цветове. Продължителните силни летни горещини се отразяват неблагоприятно върху количеството и качеството на добива. Поради тази причина се развива най-добре в предпланинските и планинските райони.

Към светлинатане е много взискателна и това е една от предпоставките за нормалното и отглеждане в култивационни помещения и тунели. Ягодата е влаголюбива култура. При нашите условия може да се отглежда като любителска култура без напояване само в припланинските и планинските райони, където естествените валежи са по-големи.

Високите и изисквания към почвената влага се обуславят от плитко разположената коренова система. Особено критичен по отношение на влагата е периодът след беритбата, когато у нас често настъпват засушавания, предизвикващи изгаряния на листата и влошаване на растежа, цвето-образуването, запасяването и закаляването на растенията. В тези случаи измръзванията през зима та са по-големи.

Към почвата ягодата не е много взискателна. Може да се отглежда на различни почви, но при условие, че имат слабо кисела реакция. Успява и на по-бедни почви, когато се тори предпосадъчно с достатъчно количество оборски и минерални торове.

Сортове

Ягодата е представена от голям брой сортове. Подходящи за отглеждане подредени по срока на зреене. са Сюрпрнз де хал, Холидей, Пока хонтас, Горела, Кембридж фаворит, Белруби, Редгаунтлед, Зенга зенгана, Зенга гигана, Веслер и Хуми гранде. Интерес представляват и сортовете Роксана, Хуми гранде, Биляна, Мици Шиндлер, София и ремонтантните сортове (двукратно зреещи), Хуми женто и Монт еверест.

Сортът Редгаунтлед е един от най- родовитите и е немного взискателен към климата и почвата. Той дава значителио количество плодове втора реколта през есента. Родовити са и сортовете Зенга зенгана и Белруби, а най- едри са плодовете на Зенга гигана и Хуми гранде.

Клери

Много ранен и интензивен сорт. Един от най ранните.
Растението е средно на ръст и гъстота.
Продуктивността е средно висока. Продовете са конусовидни ярко червени и много едри, а месото е плътно с много добри вкусови качества.
Сортът е устойчив на измръзване и не е чувствителен към болести на корените и листата, не изисква специални грижи.
Приспособява се добрекъм сложни почви”, идеален е за отглежданев оранжерии.

Антеа

Реколтата е висока.
Цъфтежът е обилен и дълъг.
Плодовете са издължени,еднородни и средно големи по размер, имат правилна конусовидна форма. Месото на ягодите е плънто. бере се при пълно узряване.
Средно ранен сорт. Пригоден за отглеждане в европейски зони с континентален климат.Сортът добре расте в касети. Този вид е подходящ при програмирано лятно отглеждане.Характерен е със своитеотлични вкусови качества. Плодовете са с високи вкусови показатели, устойчиви са на високи температури.

Елсанта

Бързорастящ сорт с изправени филизи. Има добра продуктивност.
Елсанта е слабочувствителен към мана, но е чувствителен към фитофтозна плесен на дивата ягода. Поддатлив на измръзване.

Плодовете са конусовидни и закръглени, месото е сочно, много ароматно с много добри вкусови качества.

сортът има високи търговски качества но е много взискателен. Изисква се дезинфекция на почвата, понеже е чувствителен на заболявания. Програмираното отглеждане е за препоръчване.

Мармолада

Филизите му са правостоящи. Листата на растението са устойчиви към хлорофиза.
Цветовете на растението са правостоящи. Висока продуктивност. Мармоладае слабо чувствителен на мана сорт, устойчив ена низки зимни температури. Цветовете са по-високи от листата.
Плодове саголеми, имат правилна конусовидна форма. Краят на плода е остър, основата му е плоска, венчелистчето е средно. При бране се откъсват лесно. Цвета червен, средно наситен, лъскав. При пълна зрялост на вкус е кисело-сладък, умерено ароматен. В средата на плода има малка кухина. Сорта е устойчив на транспортиране.
Сортът е устойчив към зимните ниски температури.Добивът е стабилен и голям.

Отглеждане

отглеждане на ягоди в полиетиленови оранжерии

Ягодата се напада от много вирусни и други болести. Това налага за засаждане да се използува само обезвирусен и здрав разсад,който се произвежда в специални маточни насаждения. Засажда се на разстояния 70 80 см между редовете и 15 18 см в реда. При засаждането не трябва да се подгъват корените. Грижите за ягодовите насаждения включват няколко окопавания, поливане, торене, почистване на ластуните, борба с болестите и неприятелите и др. Рано напролет сухите листа се събират и изгарят, а след това се окопава. До беритбата ягодите се окопават още 1 2 пъти. През време на беритбата почвата се отъпква, силно заплевелява и се развиват много ластуни. Това налага непосредствено след приключването й да се извършат окопаването и почистването на ластуните. До края на вегетацията се окопава още 1 2 пъти. Дълбочината на окопаването не трябва да бъде по-голяма от 8 10 см в междуредието и 4 5 см в редовете.

Запазването на влагата и потискането на плевелите може да се постигнат и чрез мулчиране. За целта се използуват слама, сено или други отпадъци, с които се покрива цялото междуредие със слой, дебел 10 15 см. Това мероприятие е особено полезно в райони с по-малко валежи и когато няма възможност за поливане. При нашите условия обикновено се налага да се полее 4 6 пъти. Ягодата не се нуждае от много торене. Когато са внесени достатъчно торове преди засаждането, тя може да се отглежда 2 3 години без торене. При по-бедни почви се налага подхранване с по 10 20 г/м2 N. Вирусните болести по ягодата са разпространени почти в цялата страна. Единственото средство за борба с тях е засаждането на здрав разсад.

Напада се и от сиво гниене, бели и червени листни петна, брашнеста мана и др. От неприятелите най-големи поражения нанасят ягодово-малиновото хоботниче, ягодовият коренов хоботник, ягодовото стъблено хоботниче, акари, нематоди и листни въшки.