Отглеждане на земеделски култури.арония" href="/zemedelie/semena-i-posadachen-material/392-отглеждане-на-арония.html">Арония. Съвети за отглеждането.

 

Аронията се утвърждава като твърде ценно ягодоплодно растение поради хранителните и лечебните свойства на плодовете си. Те са отлична суровина за приготвяне на компоти , ,

сокове, сиропи, сладка, пюрета, пестили, мармалади и др. Сокът съставлява около 75% от плодовете. Той е красиво тъмно-рубинов, добре ферментира и дава хубави десертни вина, известни с високото съдържание на витамин Р. Използува се за оцветяване на бели вина. Един литър може да оцвети в бледорозово 1000 л вода.

Плодовете съдържат захари до 11%, органични киселини, каротин пектинови и дъбилни вещества, соли на желязо, магнезий, мед, фосфор, много йод и др. Те са истински концентрат на витамин Р – до 5000 мг %.

Плодовете и сокът намират приложение при лечение на високо кръвно налягане, стомашни заболявания, бъбречни възпаления, за лекуване на отоци от съдов произход, различни кръвотечения и при мигрена. Вземането на 250 – 300 г плодове или 150 мл сок на ден в продължение на 2 – 3 седмици спомага за премахване или значително намаляване на старческата чупливост на кръвоносните съдове, за- държа развитието на атеросклерозата, предотвратява кръвоизливите и др. Аронията представлява интерес и като  медоносно растение. Голямата екологична пластичност и високата родовитост правят възможно и целесъобразно отглеждането й в личните стопанства из цялата страна.

Биологични и ботанически особености

Аронията е храст, висок 2,5 — 3,5 м. Цъфти късно през май. Образува съцветие грозд от около 20 цвята както при касиса, но по-едри.

Плодовете са черни, кисело-сладки с лека трапчивост. Зреят едновременно в края на август. Съхраняват се продължително време, без да се повреждат, тъй като съдържат вещества, потискащи развитието на микробите. Образува множество стъбла, които при загърляне лесно се вкореняват. Встъпва рано в плододаване. Плододава ежегодно и обилно ( 15— 18 кг от храст ). Не е много взискателна към почвите. Аронията е светлолюбиво растение. На засенчени места не плододава. Тя е влаголюбиво растение, предпочита северните склонове.

Отглеждане на аронията

Аронията може да се размножава с издънки, присаждане и чрез семена, които напълно възстановяват майчините растения. Твърде надежден начин е размножаването й със зелени резници.

Засажда се на 3,5 — 4 Х 3 м. Предпосадъчната подготовка, засаждането и отглеждането на растенията се извършват по обичайната схема за другите листопадни овощни растения (ябълка, слива и др.). Когато се за- сажда дълбоко, образува много издънки и храстът се сгъстява, затова се за- сажда по-плитко. През първите години не се реже, но при застаряване и сгъстяване на храстите се налага прореждане и съкращаване на част от стъблата. В личните стопанства може да се прибегне до формиране на нискостъблено дърво с височина до 3 м. Опитът на някои любители показва, че ароиията реагира твърде благопрнятно на обработката на почвата. До сега не са отбелязани нападения от неприятели и болести. По време на наедряване на плодовете трябва да се напоява. Прибира се късно през есента.