Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци? Подготовка на почвата за следващия сезон.

Есента е в разгара си и повечето от зеленчуковите растения, които отглеждаме в градината приключват своята вегетация. В разгара на

плододаването си са само вторите култури, като фасул за зелено, късно зеле, карфиол, броколи, праз и др. След като бъдат прибрани всички зеленчуци за преработка или съхранение, следва да подготвим почвата за следващата година.

Тази подготовка включва три основни елемента:

  • почистване от растителни остатъци;
  • обеззаразяване;
  • основна дълбока обработка.


Прецизно почистваме площта за зеленчуци


Първо правим много добро почистване на почвата от растителни остатъци както от културните, така и от плевелните растения. Почистването на площта следва да става, като растенията се изскубват заедно с корените. В никакъв случай растителните остатъци не бива да се оставят в градината, а да се изнасят извън нея (на определени за целта места) или да се изгарят. Това е важна мярка с която се премахват голяма част от болестите и неприятелите, които в края на сезона са в изобилие. За да се запазят вредните видове те формират зимуващи форми и стадии върху растенията гостоприемници. Оставени в градината те са предпоставка за ранно нападение на новозасадените култури на следващата година, защото са максимално близо до тях. (МВ)