Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Репичките стават за месец и половина - Зеленчукопроизводство

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци?Репичките стават за месец и половина.

Сортовете репички “Сакса” и “Червени едри”са с къс вегетационен период и стават само за месец и половина. Ако

ги засеете в средата на септември, кореноплодите ще са готови в края на октомври. За целта предварително почистете добре почвата от растителни остатъци, където досега са били краставици, зелен фасул, картофи и др. След това обработете на дълбочина 15 – 20 см и с гребло доведете почвата до градинско състояние. Накрая оформете ниска леха. В нея семената на репичките могат да бъдат засети разпръснато или на редове, като дълбочината на сеитба и в двата случая е 1,5 – 2 см. За един квардатен метър са необходими 3 – 4 грама семена. Редовете са на разстояние един от друг на 15 см, а семенцата в реда са на 2,5 – 3 см едно от друго. След сеитбата семената се покриват с добре угнил оборски тор. При разпръснатата сеитба след поникване посевът се прорежда, като растенията се оставят поединично на 2,5 – 3 см едно от друго.
Ако времето се задържи топло, възможно е листата да бъдат повредени от кръстоцветни бълхи. Лесно ще познаете присъствието на вредителите по надупчените листа. В такъв случай ще е необходимо да направите едно пръскане с пиретроиден инсектицид с кратък карантинен срок. Такива са Шерпа 100ЕК, Вазтак Нов 100ЕК и др.
Добре е да знаете, че репичките са особено взискателни към влагата след образуване на първия същински лист. Затова при засушаване в тази фаза, наложително е да се полеят. Ако поникнат плевели, те трябва да се оплевят, за да не конкурират репичките.
Репичките съдържат голямо количество витамин С, пектин и калиеви соли, което прави салатата с тях не само апетитна, но и полезна. В стомаха пектините поглъщат вредните вещества, те бързо се изхвърлят от организма.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates