Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци?Зимният чесън се засажда през октомври.

Практиката е показала, че първата десетдневка на октомври е най-подходящото време за засаждане на зимния чесън. Това позволява на

чесънът да се вкорени добре, но без да поникне до първия сняг. При късно засаждане на културата растенията не успяват да се вкоренят добре, в резултат на което при замръзване и размразяване на почвата част от тях се изтегля и измръзва, а добивът намалява с 15 – 20%.
Почвата се обработва на дълбочина 25 см за унищожаване на плевелите и подобряване на структурата. Преди обработката се внасят по 5 – 6 кг добре угнил оборски тор, 30 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат за 1 кв. м. Един или два дни преди засаждане се разхвърлят и по 10 – 12 грама на 1 кв. м амониева селитра. Ако почвата е суха, трябва предварително да се полее.
За да се предотврати развитието на болести през вегетацията, преди засаждане посадъчният материал се накисва за 2 – 3 часа в горещ разтвор на оцветен в розово разтвор от калиев перманганат. По-ефективно обеззаразяване може да се постигне с потапяне на скилидите за 3 минути в разтвор на сол (1 супена лъжица за 2 литра вода), след това за 3 минути в разтвор на меден сулфат (1 чаена лъжичка в 2 литра вода).
Разделянето на скилидките от луковиците се прави непосредствено преди засаждане, защото, направено по-рано, води до изсъхване на зачатъчните коренчета, заложени в дънцето на скилидите.
Чесънът се засажда на високи лехи, редово на разстояние 20 –25 см ред от ред, а между скилидите в реда – 10 – 12 см. Важно е леглото за засаждане да бъде рохкаво, защото уплътнената почва ще забави развитието на корените. Дълбочината на засаждане е според едрината на скилидките, като след заравяне над тях трябва да има 3 – 4 см почва.