Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци? Подобрете структурата и обогатете почвата.

ТЕХНОЛОГИЯТА

За приготвянето на хумус от опадали листа се използва рама с с височина 75-90см и размери 120-120 см. Събирането и натрупването на листата започва с листопада и продължава през цялата есен. Листа могат да се събират не само у дома, а и на улицата или от съседи, които не ги ползват. За една такава леха са необходими около 90 чувала листа, тъй като те се притъпкват през цялото време за да запълват лехата. Над листата се засипва слой почва( 5-8см). За да не се изсипва почвата в страни от вътрешната страна на рамата може да се постави бариера от слама, или окосена трева.

ИЗПОЛЗВАНЕ

Ако няма достатъчно почва, в листата може да се направят дупки и да се запълнят с пръст. В тях напролет може да се сеят зеле, тикви и др. растения с мощна коренова система. Много важно е поливането, особенно в периодите на прорастване на семената и на усилен растеж.

ПРЕДИМСТВА

Допълнителни торове не са нужни, а плевели в такава леха не растат. След няколко сезона листата се превръщат в компост (органичен тор) и могат да се използва като качествен тор за торене на дръвчетата в градината.