Как да отгледаме вкусни и полезни за здраветозеленчуци? Подобрете структурата и обогатете почвата.

ТЕХНОЛОГИЯТА

За приготвянето на хумус от опадали листа се използва рама с с височина 75-90см и размери 120-120 см. Събирането и натрупването на листата започва с листопада и продължава през цялата есен. Листа могат да се събират не само у дома, а и на улицата или от съседи, които не ги ползват. За една такава леха са необходими около 90 чувала листа , тъй като те се притъпкват през цялото време за да запълват лехата. Над листата се засипва слой почва( 5-8см). За да не се изсипва почвата в страни от вътрешната страна на рамата може да се постави бариера от слама, или окосена трева.

ИЗПОЛЗВАНЕ

Ако няма достатъчно почва, в листата може да се направят дупки и да се запълнят с пръст. В тях напролет може да се сеят зеле, тикви и др. растения с мощна коренова система. Много важно е поливането, особенно в периодите на прорастване на семената и на усилен растеж.

ПРЕДИМСТВА

Допълнителни торове не са нужни, а плевели в такава леха не растат. След няколко сезона листата се превръщат в компост (органичентор) и могат да се използва като качествентор заторене на дръвчетата в градината.