Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Каква е чувствителността на ягодите към студа.

 

При повечето сортове ягоди се наблюдава добра студоустойчивост и особено когато растенията са с добре развита надземна част и добро

вкореняване. Трябва да се знае, че най-чуствителни на измръзване при ягодите са корените. Затова е добре почвата при младите растения да е обогатена с торф и оборски тор, а е добре да се засипят и с листа.

Устойчивостта към студа се увеличава след първата година на плододаване. Тези ягоди вече са хармонично развити, имат добре облистена и развита надземна част, дълбока и мощна коренова система. Там вече има достатъчно натрупана скорбяла, която ще позволи на растенията да устоят на ниски температури до – 12-15˚С, при недостатъчно сняг, или при липсата му.

Младите растения, които са засадени през пролетта на настоящата година, са със много голяма чувствителност на надземната част към студа, особено при сурова зима.

Първото нещо, което трябва да се направи е да не се допуска да се преувлажняват растенията. Не трябва да се засаждат ягодите на места, където има задържане на вода.

Второ - ако има опасност от много ниски температури, а снега е малко или въобще го няма, то растенията трябва да се “завият” с окапали листа, слама, или нетъкани покривни материали.