Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Листен торф

Листния торф е добър мулчиращ материал за почвата. Да се направи сега, по време на есенния листопад не е никак сложно. Той почти не съдържа хранителни вещества, затова не

се използва за подхранване на растенията. Главната роля листния торф е тази, че подобрява структурата на почвата. Почвеният слой, който е добре снабден с листен торф много дълго задържа влагата в корените на растенията и им помага по-леко да преминат зимните студове и летните засушавания. В листния торф много повече се задържат и размножават дъждовните червеи, които са добри помощници на градинарите, защото разрохкват почвата и проивеждат хумус, преработвайки органичните остатъци.

Сам по себе си листният торф може да послужи като готова почва за растенията – ацидофили (предпочитащи кисела почва) – това са хортензиите, азалията, камелията, рододендроните, а също и някои ягодоплодни храсти (черна боровинка). Листният торф е добре да се поставя при засаждането на овощни дървета и зеленчуци, които предпочитат кисела реакция, при расади и др.