Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Сушенето като ефективен метод за запазване на великолепните качества на плода

И в дъждовна година като тази, когато плодовете изгниват върху дърветата, и в добра, когато добивите са

високи и прелива от плод, технологиите  на сушене са изключително полезни за съхранението на реколтата, а оттам и за намаляване на загубите. Под въздействие на фермерите учените през последните години започнаха да експериментират с нови технологии за термична обработка на плодовете, които не само да са икономически ефективни за стопанствата, но да са търсени и от потребителите заради добрите качества.

В това отношение Институтът за изследване и развитие на храните в Пловдив е напреднал с разработките си, които бяха оценени по достойнство и от земеделските производители. По време на традиционните изложения за селскостопанска техника «Агра» през последните години учените представиха образци на термопомпена и на слънчева сушилня, които прилагат много по-опростена система на сушене. С термопомпената машина плодовете се обработват при много по-ниски температури (около 39 градуса) от досега прилаганата техника на замразяване с последващо сушене, което позволява перфектно запазване не само на техните хранителни вещества, но и на цвета им, посочиха експерти.

Основно предимство на тази сушилня е, че може да работи без прекъсване 24 часа, което предполага бърза обработка и на плодовете, обясни пред Farmer.bg директорът на института Павлина Параскова. От 4-5 килограма суров плод се получава 1 килограм сушен, затова и капацитетът на машините е голям, а обработката им би била ефективна за средно големи фирми.

Единственият недостатък на нискотемпературното сушене е, че трайността на ошава (сушения плод) не е толкова голяма като при високотемпературното. Потребителите обаче оценяват високо вкусовите качества на готовата продукция, затова и учените имат много запитвания, особено от биопроизводители, които искат да запазят нереализираната продукция чрез термична обработка и се интересуват от масовото производство на тези машини.

Интерес от бълграски машиностроителни заводи

От създаване на лабораторния стенд за сушене преди три години досега интерес са проявили не само български, но и чуждестранни машиностроители. «Институтът е в напреднал етап на преговори с «Хранително машиностроене» Стара Загора, което дава надежди, че в скоро време може да очакваме серийно производство на патентованата сушилня», обясни още Павлина Параскова.  

Чуждестранни компании от Турция и Европа също проявават интерес към нискотемпературното сушене на плодовете, което ще гарантира перспективна реализация на тези машини.

Поради големия капацитет на производство тези сушилни може да се използват от средни фирми. Малкият бизнес обаче би могъл да се възползва от слънчевите (соларни) сушилни, съвместна разработка на учени от пловдивския институт и от Института по животновъдство в Троян.