Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Лук за зелено на открито - Зеленчукопроизводство

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци?

Лук за зелено на открито

Зеленият лук се отглежда като предкултура на средно късните зеленчуци, като домати, пипер, патладжан, зеле и др. Възможно е отглеждането му и за уплътняване

на междуредията в млади овощни градини, стига това да не пречи на агротехниката на основното насаждение, както и съобразяването с растителната защита.

Отглеждането на лук за зелено се осъществява с посадъчен материал от нестандартните (по-едри) главички на арпаджика, наречени попска или балучка. Те са с размери около 22 мм. Могат да се използват и тези под 10 мм, от които не може да се получи качествен лук за глави. В по-едрите главички се образуват повече от една вегетативна пъпка и от една луковичка израстват по 2-3-4 растения. За един декар са необходими от 300 до 500 кг балучка.

Обработката на почвата трябва да е доведена до градинско състояние, като предварително се разхвърлят минералните торове – фосфорни, калиеви или комбинирани NPK. При въможност преди основната обработка на почвата е добре да се разхвърлят и 3-4 т добре разложен оборски тор.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates