Резитба на овощни дървета и храсти.

Техника на резитба при розите.

Резитбата при розите сама по себе си не е сложна. Издънките се режат с ножица половин сантиметър над пъпките. Пъпките трябва да бъдат видими (разпукнати) и да гледат навън.

Обикновено при розите пъпките се разполагат шахматно: една навън, една навътре. Ако се отреже стъблото на розата над вътрешна пъпка, розовият храст ще се сгъсти, ще се разрасне към центъра, а не в страни. Стъблата на розовия храст ще се препречват едно друго и ще си пречат.
Още едно правило - резитбата трябва да бъде под наклон, ъгълът трябва да бъде около 45 градуса. Това се прави, за да могат капките течност (от сока на растението) да изтичат от стъблото, а не да се натрупват върху него. И отново с цел да се избегне инфекцията на храста.
Необходимо е да се подрежат (съкратят) всички млади стъбла, както и болните, ако има изсъхнали до здрава дървесина. По същия начин трябва да се режат и старите стъбла на възраст от около три години. Като правило, кората на тези стъбла е суха, а бодлите са много, така че не е трудно да ги определите.