Резитба на овощни дървета и храсти.

Сега се отстраняват плододалите издънки на малините.

Макар, че лятото все още не отстъпва място на есента, културите се намират в края на вегетацията си. Малиновите храсти вече дадоха своя плод за тази

година и е време да ги подготвим за зимата. Добре е тази работа да се свърши сега, защото в по-късната есен в градината има достатъчно друга работа – торене, обработка на почвата, засаждане на нови дръвчета, пръскане и др.

РАСТЕНИЯТА САМИ ПОДСКАЗВАТ ПРАВИЛАТА

Резитбата на малините не е никак сложна. Биологията на растението само ни подсказва, какво трябва да направим. Малините са многогодишни храсти, но всяко стъбло живее само две години – първата израства, а втората плододава и изсъхва. Затова в края на вегетацията се изрязват всички плододавали през годината издънки.

В процеса на резитба, освен плододалите се отстраняват и част от едногодишните леторасти. Това се прави след преценка за гъстотата и силата на самите леторасти. На 1 линеен метър не трябва да има повече от 15-20 издънки, като се оставят по-силните от тях.

ВАЖНО!

Съкращаването на върховете на оставените за плододаване издънки се прави напролет, защото ако зимата е студена те измръзват. По този начин се предпазва от измръзване основната част на малините, където се намират цветните пъпки.