Резитба на овощни дървета и храсти.

Резитба на ремонтантните малини.

Резитбата при ремонтантните сортове малини (Люлин, Есенна позлата и други) се различава от тази при неремонтантните. При еднократно плододаващите до средата на

август трябва да се извърши резитба (съкращаване) на зелените издънки на височина 130 - 150 см. С тази резитба се цели по-доброто запасяване на растенията с хранителни вещества и се формират повече плодни пъпки за следващата година. При ремонтантните сортове се изрязват само плододалите през настоящата година, когато насаждението се използва за получаване на две реколти (пролетно-лятна и лятно-есенна). В случаите, когато насаждението се използва само за лятно-есенна беритба, плътността на издънките се регулира посредством поддържането на редова ивица с широчина около 50 см.

Обикновено при най-широко разпространения у нас ремонтантен сорт Люлин не се налага извършването на резитба за съкращаване на издънките, тъй като при него те са с относително малка височина. Преди есенната оран, в зависимост от запасеността на почвата с хранителни елементи, в малиновите насаждения се внасят 20 - 40 кг троен суперфосфат и 15 - 30 кг калиев сулфат (или патенткалий) на декар.