Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Потребни ли са органичните отпадъци

Всеки може да направи потребни органичните отпадъци. Компостната купчина е “стопанство”, което гъмжи от микроорганизми. Полезните бактерии, най-многобройни и ефективни са

първите, които разграждат растителната тъкан. Гъби и протозои скоро се присъединяват към тях. По-късно в цикъла се включват стоножки, многоножки, бръмбари и земни червеи, които дават своя принос за преобразуване на материалите в благоприятни за подобряване на почвата.


ОРТАНИЧНИТЕ МАТЕРИАЛИ СЪДЪРЖАТ ВЪГЛЕРОД И АЗОТ

Всичко, което расте в двора е потенциална храна за тези малки декомпостери. Микроорганизмите използват въглерод от листата и дървесните отпадъци, като енергиен източник. Азотът осигурява микробите с протеини за изграждане на телата им.
Всичко органично се гради на съотношението въглерод/азот (C:N) в своите тъкани. Съотношението 30:1 е идеално за дейността на компостните микроби. Тази комбинация може да бъде постигната чрез смесване на две части окосената трева с една част паднали листа. Данните по-долу ще ви помогнат да прецените отношението на вашия компост, според съставките.


СЪОТНОШЕНИЕ ВЪГЛЕРОД:АЗОТ (C: N) В РАЗЛИЧНИ МАТЕРИАЛИ

. Люцерна (сено) - 12:01;

. Плодове (отпадъци) - 35:1;

. Хранителни отпадъци 15:01;

. Листа 60:1;

. Стърготини 500:1;
. Окосената трева 19:0;

. Царевичак 60:1.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates