Полезна информация за лозите.

Беритба на винени сортове грозде.

По-голямата част от гроздето на винените сортове се

преработва във вино. Обикновено гроздето се бере към края на септември и началото на октомври. Пълната зрелост на гроздето обаче не всяка година настъпва на една и съща дата. Освен това моментът на прибирането зависи от направлението на използване на гроздето. Степента на зрелост, в която е най-правилно да се прибере реколтата с оглед направлението на използването й, се нарича промишлена или технологична зрелост. Следователно датата на гроздобера се определя в зависимост от настъпването на технологичната зрелост на гроздето.

Най-правилно степента на узряване на гроздето може да се установи, като периодично през пет дни се вземат проби за изследване на захарите и киселините. За практически цели физиологичната зрелост на гроздето може да се определи с известна приблизителност и по някои външни признаци. Узрялото грозде придобива характерния за сорта цвят. Зърната наедряват, омекват и лесно се откъсват от дръжчиците. При белите сортове грозде ципата става прозрачна и лесно се обелва. При ядене се чувства сладост, а киселините са намалели. Дръжката на грозда се вдървесинява. Семената лесно се отделят от месото и придобиват по-светло или по-тъмнокафяв цвят. В години, когато времето е неблагоприятно за зреене (дъждове, опасност от ниски температури и т. н.), гроздоберът трябва да се ускори, за да не се допуснат загуби от реколтата. Беритбата на грозде, повредено от ранни есенни слани, трябва да се извърши във възможно най-кратък срок.

Брането на винени сортове грозде се извършва при хубаво време, след вдигане росата. Ако е паднал дъжд, изчакват се 3-4 дни, за да се възстанови първоначалната захарност на гроздето. В топла есен гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите. В зависимост от нуждите гроздето се сортира по сортове или само по цвят и здравина. Загнилите и калните гроздове, както и сродените по земята зърна, се събират отделно. Набраното грозде не бива да стои на открито. Най-добре е веднага да се преработи или да се предаде на изкупвателната организация.