Полезна информация за лозите.Царица на лозята изисква по-дълбоки плодородни почви и напояване.


Царица на лозята е унгарски сорт грозде. Получен е от кръстосването на сортовете Кралица Елизабет и Перл дьо Ксаба през 1916 г. от Матиаш Янош. Разпространен е във всички лозарски страни върху малки площи. По-голямо разпространение е намерил в Италия.

Листът е средно голям, слабо нарязан, петделен или триделен, гладък, гол. Опашният вряз е отворен, широк , сводест. Дръжката на листа е средно дълга, гола, зелена.

Гроздът е средно голям, коничен, понякога крилат с едно крило, полусбит до сбит. Дръжката му е средно дълга, жилава. Средната маса на един грозд е от 280 до 400 г.

Зърното е едро, овално, елипсоидно. Кожицата му е тънка, крехка, восъчножълта, с малки точици по повърхността. Консистенцията му е месесто-сочна. Вкусът е хармоничен, слабо мискетов. В едно зърно има 2-3семена. Средната маса на едно зърно е от 4 до 5 г.

Сортът Царица на лозята спада към групата на ранните сортове. Гроздето му узрява през втората половина на август.

Лозите са средно растящи, с висока родовитост. При стъблени формировки на отглеждане резитбата трябва да бъде на чепове с по 2 очи и 2-3 стрелки с по 5-7 очи. Добра родовитост имат и колтуците, гроздето от които узрява до есента. При стъблена формировка средният добив от лоза е 5-6 кг, а от декар - около 1200 кг. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Царица на лозята е сорт, склонен към милерандаж. Лозите му са недостатъчно устойчиви на ниски зимни температури. Най-добре плододава върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария 504. Изисква по-дълбоки плодородни почви и напояване. При претоварване на лозите гроздето остава с неизравнени по големина зърна, омеква и няма добър търговски вид.

Сортът Царица на лозята е типичен десертен сорт грозде. Броят на зърната в грозда е голям, а кожицата и семената съставляват малка част от масата на зърната. При консумативна зрелост съдържанието на захари в гроздето е между 15 и 17%, а на титруеми киселини - от 4 до 5 г/л. Гроздето има добра транспортабилност.

Сортът Царица на лозята може успешно да се отглежда до 600 м надморска височина при свежи, дълбоки почви и по-висока атмосферна влажност.