Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Дръвчетата се преместват, докато са млади - Овощна градина

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?Дръвчетата се преместват, докато са млади.

За успеха на операцията запазете колкото може повече здрави корени

Понякога се случва да засадим дръвче на място, което по-късно се оказва неподходящо и се налага да го преместим. Преместване може да се наложи и когато искаме да построим някаква сграда или нещо друго.
Най-подходящото време за тази малко рискована операция е краят на есента, когато листата на дръвчетата са опадали и те са встъпили в покой. Разбира се, че на преместване подлежат само дървета и храсти, които са в по-млада възраст.
На новото място предварително се изкопава дупка, която трябва да е с по-големи размери от тази, която се копае при засаждане на млада фиданка. Размерът й трябва да е съобразен с обема на корените на изваденото растение. При изваждането се стремим да запазим максимално количество корени с минимални наранявания. По възможност трябва да се опитаме да запазим и почва около корените.
Изваденото дръвче се поставя в предварително изкопаната дупка, като при необходимост размерите й се доразширяват за свободно разполагане на корените. Почвата около корените се притъпква добре и след окончателното заравяне се полива обилно. За устойчивост срещу вятър до дървото се забива опорен кол, за който то се завързва на осморка, за да не се вреже превръзката със стъблото.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates