Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?Младите овошки са апетитна примамка за гризачите.

Можем да ги предпазим с механични прегради или отблъскващи смеси

В дворовете на вили, които са извън населени места, а и на селски къщи, които през зимата остават без надзор, стопаните отглеждат плодни дръвчета. Когато са в млада възраст, стъблата на тези дръвчета са апетитна примамка за гризачи, особено когато падне сняг и те остават без храна.
Особено предпочитани са стъблата на сливите, ябълките, крушите, прасковите.
За да се предпазим от тази опасност през зимата, когато не посещаваме нашата вила или къща , можем да защитим дръвчетата, като направим механични прегради за острите зъби на зайците. За целта използваме тънка метална мрежа (рабица), разрязани PVC тръби, дори и полипропиленови чували (гаци), с които да увием стъблото.
Освен механични прегради за отблъскване на гризачите можем да използваме и още един начин. Приготвя се специална намазка, състояща се от карбол (препарат за дезинфекция в болниците) и свинска мас. Съотношението е 10 грама карбол за 1 кг свинска мас. Сместа се разбърква добре и с помощта на четка с нея се намазват стъблата на младите дръвчета. Миризмата на карбол има репелентно (отблъскващо) действие върху гризачите и те избягват посещение на подобни места. Така дръвчетата остават защитени и презимуват без повреди по кората.