Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?Младите овошки са апетитна примамка за гризачите.

Можем да ги предпазим с механични прегради или отблъскващи смеси

В дворовете на вили, които са извън населени места, а и на селски къщи, които през зимата остават без надзор, стопаните отглеждат плодни дръвчета. Когато са в млада възраст, стъблата на тези дръвчета са апетитна примамка за гризачи, особено когато падне сняг и те остават без храна.
Особено предпочитани са стъблата на сливите, ябълките, крушите, прасковите.
За да се предпазим от тази опасност през зимата, когато не посещаваме нашата вила или къща, можем да защитим дръвчетата, като направим механични прегради за острите зъби на зайците. За целта използваме тънка метална мрежа (рабица), разрязани PVC тръби, дори и полипропиленови чували (гаци), с които да увием стъблото.
Освен механични прегради за отблъскване на гризачите можем да използваме и още един начин. Приготвя се специална намазка, състояща се от карбол (препарат за дезинфекция в болниците) и свинска мас. Съотношението е 10 грама карбол за 1 кг свинска мас. Сместа се разбърква добре и с помощта на четка с нея се намазват стъблата на младите дръвчета. Миризмата на карбол има репелентно (отблъскващо) действие върху гризачите и те избягват посещение на подобни места. Така дръвчетата остават защитени и презимуват без повреди по кората.