Семена и посадъчен материал.Как може да определим кълняемостта на семената?.


Жизнеспособността на семената (способността на семената да покълнват при оптимални условия) при различните зеленчукови видове е различна. Жизнеспособността на семената до голяма степен зависи от възрастта на семената. Например има семена, които запазват своята кълняемост до 6-8 години, докато други след двегодишно съхраняване вече са стари.

В домашната градина или на вилното място обикновено се засява малка площ с дадена зеленчукова култура. Понеже се изразходва малко семе, част от приготвеното остава. В повечето случаи останалото семе се оползотворява през следващата година, но това не винаги е оправдано. Например, ако семето не поникне, от повторното засяване рядко може да се очаква добра реколта.

Кълняемостта на семената при различните културни растения се запазва, както следва:

диня, пъпеш, тиква - до 6-8 години; салата, спанак, репички, пипер, цикория - до 4-5 години; грах, фасул, домати, лук, моркови, целина, салатно цвекло, аспержа - до 3-4 години; магданоз, резене - до 2-3 години; пащърнак , черен корен, копър - до 1 година.

Закупените или произведените семена в личното стопанство трябва да се съхраняват на хладно и сухо и проветриво място в книжни или платнени торби (полиетиленовите са неподходящи).

Ако има съмнение в качеството на семената, тяхната кълняемост може да се определи по следния начин:

В порцеланова чиния се разстила пласт памук, върху него се поставя бяла книжна салфетка, след което се навлажняват обилно с вода. С пинцети се поставят 100 семена и се покриват със салфетка, която също се навлажнява. Накрая съдът се покрива с алуминиево фолио, за да се предпази от изсъхване. Грахът и фасулът започват да покълнват след 3-4 дни, а пиперът и доматите - след седмица.

След 10-12 дни се преброяват здравите поници и непокълналите семена. От съотношението между тях лесно може да се изчисли колко повече семена трябва да се засеят от препоръчваната сеитбена норма.