Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Размножаване на цитрусовите растения чрез вкореняване - СЕМЕНА

Семена и посадъчен материал.Размножаване на цитрусовите растения чрез вкореняване.


Познати са следните главни методи на вегетативно размножаване на цитрусовите растения чрез вкореняване на резници, въздушни отводи и положници.

Широко разпространена практика за размножаване на цитрусовите растения е вкореняването на въздушни отводи, като се използват фунии, кофи и др., напълнени с торф, пясък, почва, мъх, взети поотделно или в смес в произволни пропорции. Предварително се отрязва пръстен от кората, който да попадне на около 1/3 до 1/2 от височината на съда, считано от основата. Така могат да се вкореняват дори и скелетни клони.

Много по-лесно и с по-голяма жизненост се отглеждат дръвчета чрез вкореняване на резници. Най-добри резултати се получават при условията на специални вегетационни съоръжения с инсталация за мъгловидно оросяване. Може да се използват и по-големи саксии или сандъчета, щайги и др., напълнени до половина с почвена смес от пясък, почва и тор в съотношение 2:1:1. Отгоре се насипва 4-5 см промит средно едър речен пясък.

Резници за вкореняване се подготвят от добре проучени цитрусови дървета.

Използват се здрави, силни, физиологично зрели клончета. Нарязват се с по 4-5 листа (колена). Долните два листа се отрязват заедно с дръжките, а на горните се прерязва 2/3 от петурата. Долният отрез се прави почти под възела, гладко. Набучват се в пясъка на дълбочина 1,5 до 2 см. Саксията се покрива със стъклен звънец или с широка прозрачна полиетиленова торба - да обхване плътно саксията. Поддържа се постоянно умерена влажност. Саксията се оставя на топло място (18-20°С). Коренчета се появяват за около един месец.

След развитието на няколко разклонени корени резниците се преместват на постоянно място в съдове или в питомник за доотглеждане в богато наторена, рохкава и добре овлажнена почва.

За масово производство по този начин се подготвя подходящо съоръжение - направо в стелажа в отоплена оранжерия или в специални корита, остъклени отстрани и отгоре, с устройство за отопляване на почвения субстрат. Най-благоприятна температура за целта е 20-25°С. Обезателно трябва да се осигури ежедневно оросяване по типа мъгла”, по възможност автоматизирано, с използване на психрометричен датчик.

Същевременно се следи за нуждата от третиране против гъбни болести.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates