Семена и посадъчен материал.Колко семена за разсад ще ви трябват за тази година?.


Опитните градинари могат спокойно да пресметнат, какво количество семена им трябват за да засеят необходимите им площи. За любителя и за начинаещия производител отговорът на този въпрос не винаги е съвсем лесен.

Ето нашите съвети:

За 100 кв. метра ранни домати са ви необходими 2,5-3 г. семена, за пипер - 12, за патладжан - 4-5, за главесто зеле - 4, за салати - 2, за тиквички - 25. За 1 декар Ви трябват 10 пъти повече. За 100 кв. метра домати ще трябва да осигурите 1-1,2 кв. метра площ, на която да отгледате гъстия разсад, а за пипера - 1,2-1,5 кв. метра. За пикирането на гъстия разсад ще са ви необходими съответно 4,5 и 7,5 кв. метра. Зелето обикновено не се пикира и затова трябва да го сеете по-рядко - по 4 г., но не повече от 5 г. на квадратен метър.

Когато желаете да отгледате няколко корена за личното си стопанство, то нужните Ви семената може да засеете направо в сандъчета, саксийки, пластмасови кофички, полиетиленови пликчета и др. Тези съдове трябва да са пробити отдолу, за да не задържат водата, с която ще поливате.

Важно е да се знае, че ще сгрешите, ако решите да засявате семената в саксийки и пуснете по 2-3 семена във всяка една от тях. Мнозина постъпват по този начин и след като поникнат семената, стопаните оставят по едно от най-добре развитите растения, а останалите ги унищожават.

Ние Ви съветваме да засявате по едно семе във всеки съд. При 95% кълняемост ще ви останат само 5% празни саксийки. По стария начин, когато сеете по 2-3 семена , Вие ще сте унищожили от 95 до 190 растения на 100 засети саксийки.

Закупените от Вас качествени и сертифицирани семена са доста скъпи, а този факт не е никак маловажен.