Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Колко семена за разсад ще ни трябват

Семена и посадъчен материал.

Колко семена за разсад ще ви трябват за тази година?

Опитните градинари могат спокойно да пресметнат, какво

количество семена им трябват за да засеят необходимите им площи. За любителя и за начинаещия производител отговорът на този въпрос не винаги е съвсем лесен.

Ето нашите съвети:

За 100 кв. метра ранни домати са ви необходими 2,5-3 г. семена, за пипер - 12, за патладжан - 4-5, за главесто зеле - 4, за салати - 2, за тиквички - 25. За 1 декар Ви трябват 10 пъти повече. За 100 кв. метра домати ще трябва да осигурите 1-1,2 кв. метра площ, на която да отгледате гъстия разсад, а за пипера - 1,2-1,5 кв. метра. За пикирането на гъстия разсад ще са ви необходими съответно 4,5 и 7,5 кв. метра. Зелето обикновено не се пикира и затова трябва да го сеете по-рядко - по 4 г., но не повече от 5 г. на квадратен метър.

Когато желаете да отгледате няколко корена за личното си стопанство, то нужните Ви семената може да засеете направо в сандъчета, саксийки, пластмасови кофички, полиетиленови пликчета и др. Тези съдове трябва да са пробити отдолу, за да не задържат водата, с която ще поливате.

Важно е да се знае, че ще сгрешите, ако решите да засявате семената в саксийки и пуснете по 2-3 семена във всяка една от тях. Мнозина постъпват по този начин и след като поникнат семената, стопаните оставят по едно от най-добре развитите растения, а останалите ги унищожават.

Ние Ви съветваме да засявате по едно семе във всеки съд. При 95% кълняемост ще ви останат само 5% празни саксийки. По стария начин, когато сеете по 2-3 семена, Вие ще сте унищожили от 95 до 190 растения на 100 засети саксийки.

Закупените от Вас качествени и сертифицирани семена са доста скъпи, а този факт не е никак маловажен.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates