Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина. Опадалите листа са полезни.  Всеки собственик на дворно и вилно място отглежда цветя, зеленчуци, овощни и декоративни листопадни дръвчета и храсти. Когато дойде есента

едногодишните растения изсъхват, а след красивото обагряне на листата на дръвчетата и храстите настъпва листопадът.

НИЩО НЕ Е ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ

След като съберете растителните отпадъци не ги изхвърляйте. От всички тях може да направите компост, който по-късно ще върнете обратно в градината във вид на хумус. Ако количеството не е голямо, може да използвате субстрата и само за една леха, в която да отглеждате зеленчуци или цветя.

ТЕХНОЛОГИЯТА ИЗИСКВА ЕЛЕМЕНТАРНО СЪОРЪЖЕНИЕ

За приготвянето на хумус от опадали листа и растителни остатъци се използва дървена рамка с височина 90-100 см и размери в основата 120-120 см. Събирането и натрупването на листата започва с листопада и продължава през цялата есен. Листа могат да се събират не само у дома, а и на улицата или от съседи, които не ги ползват. Листната маса се притъпква през цялото време за да няма въздух и да започне процеса на гниене. Над притъпканите листа се засипва слой почва - 5-8см. В листата може да се направят и дупки, които да се запълнят с пръст. Необходимо е и навлажняване с вода.

ДО ПРОЛЕТТА, КОМПОСТЪТ Е ГОТОВ

От готовият компост напролет може да направите леха в която до засадите зеле, да сеете тикви и др. растения с мощна коренова система. Много важно е поливането, особено в периодите на прорастване на семената и на усилен растеж. Ако компостът е в по-голямо количество, той може да се разхвърли и по цялата площ в градината, след което тя да се обработи. От него почвата става структурна, рохкава и влагоемна.