Мероприятия в овощната градина.При семковите видове дефицитът на елементи прилича на заболяване.

Разпознаването на

дефектите по дръвчета, причинени от излишък или недостиг на минерални елементи имат специфични прояви. Много често някои от тях се бъркат с признаците, причинени от заболявания.

Недостигът или излишъкът на макро- и микроелементи предизвиква разнообразни симптоми, приличащи на болест по овощните видове. Те се отразяват върху жизнеността и адаптивността на растенията, количеството на продукцията и нейното качество.

Дефицитът на азот предизвиква издребняване на листата на ябълката, придружено от разливащо се между нерватурата пожълтяване или дори побеляване на тъканите. В някой случаи по листната петура могат да се появят оранжеви, червени или пурпурни петна. При остър недостиг на азот листата опадат много преди нормалния листопад. Плодовете остават дребни и в много случаи се напукват дълбоко.

При недостиг на фосфор листата на ябълката остават дребни, със сивкав, а в някой случаи дори с пурпурен оттенък. Развитието на растенията е потиснато. Цъфтежът и плододаването са слаби. Листопадът настъпва преждевременно.