Може ли жълтеенето на листата да се дължи на почвата

 

Може ли жълтеенето на листата да се дължи на<hr id=

 


Недостига на желязо в растенията и се нарича неинфекциозна хлороза. Това се получава, когато няма желязо в активна форма в почвата, т.е. то трудно или въобще не се приема от корените на растенията. Характерно за него е, че се наблюдава при младите листа. Много често обаче недостигът на желязо може да се сбърка с недостиг на магнезий. Единствената разлика в симптомите е, че дефицитът на магнезий се наблюдава при стари листа.
Хлорозата се среща на карбонатни почви, богати с калций и магнезий , тъй като тези два елемента се свързват с желязото в трудноусвоими от растенията съединения. Признаците се засилват при повишена влажност на почвата.
За да възстановите растенията, трябва да ги подхраните с железен сулфат (зелен камък) или други желязосъдържащи торове. Той се прилага в доза 60 г/ 10 л вода, като е препоръчително да се внесе поне 3-4 пъти.


Червените точки по листата, която виждаме по листата, са признак на болестта бели листни петна. Първичните заразявания от болестта се наблюдават напролет. Агротехнически мерки включват събиране и изгаряне на изсъхналите листа и унищожаването на листната маса след беритбата, посредством високо окосяване или чрез контактни хербициди. Това ограничава зимуващата зараза. За борба с белите листни петна напръскайте поне 2 пъти с 1-% бордолезов разтвор, дитан М-45 – 20 г/10 л вода, топаз 100 ЕК – 3 г/10 л вода, купроцин супер М- 20 г/10 л вода.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник: Български фермер