Торене на земеделските култури.Азот - роля и значение за растенията.


Азотът е основна градивна част на белтъчните вещества и влиза в състава на много други жизнено важни органични съединения. Той участва в редица биохимични процеси, които имат първостепенно значение за живота на растенията - образуването на листата, фотосинтезата, формирането на плодовете и семената и др. В сухата растителна маса се съдържа средно 1,5% азот.

В началните фази на развитието си растенията се нуждаят от много малко азот, но той им е крайно необходим, за да не се получи задържане в растежа на листата и корените, с което да се ограничи усвояването на други хранителни вещества. Най-голяма нужда от азотна храна растенията имат в периода на интензивното нарастване, а също така при залагане на репродуктивните органи. През време на узряването листата започват да стареят и натрупаните в тях вещества се придвижват към репродуктивните органи.

Прекомерното и едностранчиво азотно торене усилва растежа , листата нарастват и придобиват тъмозелен цвят, вегетационният период се удължава и узряването се забавя. Поради натрупването на повече белтъчини в растенията се задържа голямо количество вода и тъканите стават меки и сочни. Такива растения са предразположени към гъбни болести, по-силно се нападат от вредители, а житните зърнени култури полягат. Едностранчивото азотно торене влошава вкусовите качества на картофите, тютюна и зеленчуците, а при цвеклото понижава захарното съдържание.

При недостиг на азот листата изменят цвета си от бледозелен до жълто-зелен и жълт. Пожълтелите листа по-късно придобиват оранжев или кафяв оттенък и преждевременно окапват. Растенията остават дребни, със слаба фотосинтетична дейност и се вдървесиняват, в резултат на което не се осигурява висок и качествен добив на зелена маса, плодове и семена.