Мероприятия в цветната градина.Грижи за люляка през пролетта. Наближава времето, когато

красивото растение от семейство Маслинови ще ни зарадва с цветовете си.

Но както всички растения, които отглеждаме и люлякът се нуждае от някой макар и елементарни грижи, за да се подчертае декоративният ефект, за който е предназначен.

В какво се състоят тези грижи?

При набъбване на пъпките на люляка вече е необходимо да се премахнат всички прецъфтели съцветия от миналите години, които са над новите пъпки и задържат тяхното развитие. Необходимо е също така люляковият храст да се почисти от всички стари, счупени или изсъхнали клонки, както и да му се придаде чрез съответно подрязване желаната от нас форма. Прекопайте почвата под храста, като предварително разхвърлите комбинирани минерални торове, от които люляка също има нужда. Според големината на храста са необходими от 150 до 300 г комбиниран тор. Почистването на издънките също е наложително за да се подчертае декоративният ефект на люляка.

Почистените издънки могат да се използват за вкореняване на нови растения, но трябва да имате предвид, че получените от тях храсти също ще дават издънки. Такива не се получават, ако растенията са получени от семена или са облагородени на семенна подложка.

Люляка съдържа циановодородна – синилна киселина в много малка концентрация. Тази отрова се съдържа не само в цветовете на люляка, но и в неговите листа. Циановодордната киселина е силно летлива и растението излъчва минимални количества от нея, а тя унищожава мухи, комари и молци. Ето защо люлякът е полезен и се предпочита в градините.