Полезна информация за цветята.Как да размножим гергината.

размножим гергината',,,0,0);" >Как да <strong class=размножим гергината" id="pic" class="bss">

Многогодишната гергина образува грудков корен, който е основно средство за нейното размножаване. Повечето цветари масово използват за размножаване само начина чрез разделяне на грудката на части. Този начин е сравнително лесен и се състои в разделянето на грудката на 2-4 части , , като се внимава всяка част да има дял и от старото стъбло, защото там се намират пъпките, от които ще се получи новото растение. Това се прави в началото на април, но получените по този начин растения започват да цъфтят доста късно.

Сега ще ви запознаем с още един начин за размножаване на гергината, който никак не е труден, но има и предимството, че получените от него растения започват да цъфтят много по-рано.

В какво се изразява той?

В началото на април съхранените грудки от миналата година, без да се разделят, се засаждат в саксии и се поставят в топли помещения - около 20 градуса. При редовно поливане от спящите пъпки бързо покарват много леторасти. Когато дължината им достигне 15-20 см, те се отчесват от основата и се засаждат в пясък за вкореняване, като листата им се премахват. За около две седмици растенията се вкореняват и са готови за засаждане на открито, тъкмо когато и температурните условия навън са подходящи.

Разстоянията, на които се засаждат гергините на постоянно място, са 60-100 см една от друга в зависимост от сорта.


Още за цветята:
Източник: Български фермер